Nasjonal finale i Ringer av vann

Denne uken deltok jeg, sammen med 88 andre elever med stor skaperglede på nasjonal finale i regi av Sett sjøbein og Ungt Entreprenørskap på Stjørdal

F.v: Gjertrud Otilie Kolberg (Olav Duun vgs) , Sigurd Lorvik (Verdal vgs), Anders Brekken (Grong vgs), Thomas Johansen (Verdal vgs) og Marte K. Øvrum Eikeseth (Olav Duun vgs)

Her var det elever representert fra hvert fylke, og over 3000 elever har vært med på innovasjonscamper over hele landet for å komme seg til finalen.

Mandag var det utflukt til NTNU, avdeling marintek. Her fikk alle finalister omvisning, og et foredrag av førsteamanuensis på NTNU. Omvisningen var over all forventning. Store basseng brukt for forskning, og utrolig spennende forskningsprosjekter for fremtiden. Natten ble tilbringt på Scandic Hell, hvor sjømatdagene 2017 fant plass de samme dagene.

Tirsdag ble startet med et inspirasjonsforedrag av en UE-ansatt. Dette var motiverende fram mot oppgaven vi visste vi kom til å få samme dag. Etter foredraget kom Per Sandberg, fiskeriminister, for å snakke med alle finalistene. Han ville blant annet høre om ideene som fikk de forskjellige gruppene til finalen, og kom med mange spennende nyheter for sjømatnæringen i fremtiden.

Ue-Trøndelag2

Fiskeriminister Per Sandberg åpnet den nasjonale havbrukscampen, Foto:UE-Trøndelag

Under ministers tale til sjømatdagene offentliggjorde han oppdraget vårt. Oppdraget var følgende: ” Dere skal utvikle et produkt, konsept eller tjeneste som er med på å styrke omdømmet til norsk sjømatnæring.” Det var et krevende oppdrag som alle på min gruppe var klar over krevet hard jobbing, og mye innsats.

Etter å ha fått oppdraget ble vi sendt til Ole Vig vgs, hvor jobbingen skulle foregå. Her hadde vi først en kjapp gjennomgang av regler, og hvor vi kunne jobbe, før jobbingen kunne begynne. Det var vanskelig å komme i gang. Oppdraget var stort, og ideene var mange. Ikke alle like gjennomførbare (som var en stor del av vurderingen). Og som en representant fra Sportsfiskelandslinja var det vanskelig for meg å godta noen form for økning av oppdrett. Til slutt kom en helt fabelaktig UE-ansatt, Frank, for å hjelpe oss å komme i gang. Det tok noen timer, men ideen vår landet til slutt.

UE -Trøndelag

Lagene fra Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag er godt i gang på nasjonal havbrukscamp Foto: UE -Trøndelag

Vi bestemte oss for å gå for en ny type merking av pakkene til norsk sjømat. Vi syntes ideen satt, og fortsatte jobbingen ut fra dette. Timene gikk, og det ble en lang kveld. Men vi følte når vi la oss at vi satt med en godt utarbeidet og god ide.

Dagen etter kom litt brått på meg. Plutselig var klokken 10:45, og vi skulle være klar for å presentere for en jury. En faglig sterk jury. Det var skremmende, men jeg følte at ideen vår var såpass god at jeg var komfortabel med å fremføre foran juryen.

Presentasjonen gikk over all forventning, og vi fikk frem alt vi ville få frem. Gruppa var veldig fornøyd, og var stolt over det vi hadde fått til på de få timene vi hadde til rådighet.

vinnere

Foto Ungt Entreprenørskap

Det var elever fra Nord-Troms videregående skole som stakk av med seieren i konkurransen.

Jeg vil takke alle sammen i Ungt Entreprenørskap for et uforglemmelig, lærerikt arrangement. Tusen takk for et utrolig lærerikt og fantastisk arrangement!