knuseverk

Har du noen gang sett et knuseverk?

Har du noen gang sett et knuseverk?

Har du noen gang sett et knuseverk?

Et knuseverk er kanskje ikke noe man tenker over at eksisterer. Man ser bare at pukk, singel og stein ligger pent på veier, i innkjørselen og på torget inne i byen. Men hvor kommer egentlig de tingene fra? Hvor kommer materialene fra? Når man bor i Norge er det kanskje ikke så vanskelig å forestille seg, men likevel tenker vi ikke over det før noen kanskje spør oss om det. Sannheten er at det er en av de næringene som er viktigst i Norge og er et råmateriale som er viktig for både landet vårt, for arbeidsplasser og for veier, byggeprosjekter og alt mulig annet.

Mange norske knuseverk

Det ligger store knuseverk rundt omkring i Norge. En av de firmaene som driver mange av knuserverkene er Ulstein Betiong, som har flere knuseverk rundt omrking i landet. De har for eksempel et knuseverk i Sande der de produserer store mengder stein. Steinen blir hentet direkte ut fra fjellet. Tenkt at vi kan det!

Et imponerende syn

Hvis man har vært på bilferie i Norge kan man nesten ikke ha unngått å kjøre forbi et knuseverk på et eller annet tidspunkt. Da jeg var liten hadde jeg en venninne som bodde ved siden av et knuseverk i Sande og vi pleide å snike oss inn og leke i de store haugene med stein. Det var kanskje ikke det tryggeste og nok ikke det vi burde ha gjort, men foreldrene våre visste det ikke.

Uansett om man er voksen eller barn er et knuseverk et imponerende syn. Bare det at de omvandler fjell til råmaterialer vi kan bruke til å bygge livene våre rundt omkring i landet er imponerende nok is eg selv, men å se de store maskinene jobbe og spise seg dypere og dypere inn i fjellet er helt unikt.