Asfalt

Veiene er vår beste venn

Veiene er vår beste venn

Veinettet holder byene sammen

Dagens moderne landskap er satt sammen av et nettverk av veier som knytter byer og land sammen. Takket være moderne veinettverk kan vi nå frakte alt fra varer til mennesker fra et sted i verden til et annet. Slik har det nå vært i en god stund, men før i tiden tok alt mye lengre tid.

Før i tiden var det nemlig snakk om hest og kjerre, ikke bil. Før i tiden måtte gods ofte fraktes over lange distanser ved hjelp av en kjerre dratt av en hest. Dette tok først og fremst veldig lang tid fordi en hest ikke er et effektivt fremkomstmiddel sammenliknet med en bil, men det som gjorde hele prosessen treig, var det faktum at veien var av laber kvalitet. Det var ikke før asfaltering kom på banen at vi fikk skikkelige veier. 

Asfalt har vært med på å utvikle veiene våre

Noen hundre år tilbake i tid hadde vi ikke asfaltering av veier. Asfalt er i dag med på å føre til at varer kan transporteres raskt via bil, men i gamle dager måtte både hester og mennesker traske lange avstander på et gjørmete underlag.

Veier og stier var som regel laget av jord før i tiden. I beste tilfelle fant vi noen brobelagte veier mellom byer. Disse gjorde gange lettere for folk, men hester tok sin tid på brosteinen. Her snakker vi om underlag som ikke er jevne og stabile. En vei laget av grus eller jord fikk store problemer med en gang regnet kom. Her ble hele veier omgjort til gjørmebad på minutter.

Slike problemer har vi ikke i dag, takket være asfalt. Asfaltering sørger for at våre veier er beskyttet mot regn, samtidig som de er jevne og fine, noe som gjør dem veldig behagelige å kjøre på. Asfaltering av veier er noe vi mennesker ofte ikke setter skikkelig pris på ettersom vi har en lei tendens til å ta dem forgitt, men det er ikke til å komme unna at asfalt spiller en stor rolle i dagens samfunn.